Hír TV-Mellébeszélés!

Alább belinkelek egy 22 perces Hír Tv-s riportot, amire a BAÉSZ-t is meghívták majd az adócsalás megalapozott gyanújával tett ügyészségi feljelentés tartalmának megismertetésével, a TV interjú elmaradt. Kérek mindenkit, hogy olvassa el figyelmesen miről van szó és terjessze belátása, valamint lehetősége szerint.

A Hír TV stábja felhívott kb. tíz nappal ezelőtt, hogy egy összetett, több szereplőt felvonultató adásban szeretnének egy interjút készíteni velem, mint a BAÉSZ elnökével…

A telefonbeszélgetésen kívül még egy rövid emailt is küldtek a következő kérdésekről:

„Tisztelt Kásler Árpád!

A megbeszéltek alapján küldöm a kérdéseket az interjúhoz:

– Mikor, miért jöttek létre?
– Hogyan tesznek a bajbajutott hitelesekért?
– Segítettek-e már valakin? Ha igen, hogyan?
– Mi a véleményük a hivatásos fogyasztóvédőkről? (FOME, OFE, INDRA, PBT)
– Mi a véleményük az Országgyűlés 2012. március 19-i határozatáról?
– Első fokon nyert a bank ellen, ezzel kapcsolatos kérdéseim is lesznek.

Kérem írja meg a pontos címet, hogy hova mehetünk pénteken. Délután 13–14 óra körül érünk Gyulára.

Köszönettel:

S. Sz.

HÍR TV”

Majd ezt követően volt egy újabb telefonos egyeztetés, mivel nem élő adásról volt szó, hanem vágott műsorról, kifogásoltam, hogy a kérdések nem a lényegről szólnak és ez alapján egy teljesen kiherélt, lényegtelen összevágásra adnak lehetőséget, mint erről már tettek tanúbizonyságot nem egyszer. A szerkesztő figyelmébe ajánlottam az adócsalás megalapozott gyanújával tett feljelentést, elmondva azt, hogy a riport során feltétlen érinteni akarom ezt a részt, mert csakis ebből kiindulva érthető meg a teljes devizaalapú hitelezés oka, létrejötte és elterjedése.

Ennek következménye az lett, hogy a kiszállást utolsó pillanatban lemondták, majd közölték, hogy én menjek fel Budapestre ez ügyben. Természetesen 5-600 km vezetést nem vállaltam, nem beszélve arról, hogy eddig sem térítette meg egyik TV társaság sem az utazási költségeimet. Mondtam, hogy tökéletesen meg tudjuk ejteni a riportot telefonon is, nem lenne az első alkalom, de ez elől is elzárkóztak.

Így a riport olyan lett amilyen, mindenki döntse el maga okosabb lett-e vagy sem, közelebb kerültünk-e a megoldáshoz vagy sem. Ha jól látom a többi alanynak járt a kiszállás, mert nem TV stúdióban készültek a riportok, de senki nem is mondta ki a lényeget. Van akiknél megakadt a lemez és ugyanúgy tudják hámozni a semmit, biztos jól esik egy kis szereplés. Emlegetnek pereket, de tudtommal még mindig csak a Békés Megyei Bíróság ítélete született meg, ami konkrétan a devizaelszámolást illeti. Ettől függetlenül még mindig mi vagyunk azok akik a legkevesebb médiát kapjuk.

Elnézve a meddő okoskodásokat, szántam rá magam erre az írásra. Van aki azt hiszi azért kap szót, mert nagyon okosakat mond és nem látja, hogy akaratlanul az ellenfél malmára hajtja a vizet ostobaságával. Ezt az egész erőlködést ahhoz tudnám hasonlítani leginkább, mintha egy csapat denevért kint a szabadban, egyenként akarnánk megfogni, holott a barlangjukban ez sokkal egyszerűbb és sikeresebb lenne.

Ezért a bankárt is a barlangjában kell sarokba szorítani.

Binder István szóvivő a PSZÁF-tól teljes mértékben hozta a formáját, jó alaposan mellébeszélt. Többek között azt mondta, hogy megbírságolták azokat a bankokat, akik akadályozták az ügyfeleik végtörlesztését. Kérdezem én, az a pár forint bírság mennyire komolyan érintette a bankot, vagy miként kárpótolta az átvert adóst? Semennyire! A sors iróniája, hogy talán az az adós, aki nem tudott végtörleszteni, hosszú távon talán jobban jár mint akinek sikerült, de ez egy másik téma.

Az egész 22 percnyi riportból mindössze pár másodperc hangzik el, ami érdemi és ezt Dantesz Péter ügyvéd úr mondja ki, amikor közli, hogy „nem tényleges átváltás történik a devizaalapú hitelek esetében stb. 14:45 másodperctől” A többinek se füle se értelme. Miért írom ezt? Azért mert ebből kell kiindulni, ez az alap. A Békés Megyei Bíróság Ítéletéből is kiindulva megállapítható egy óriási mértékű adócsalás, ami százmilliárdokban mérhető. Ebből az adócsalásokból és ezeknek elkövetési módjából visszavezethető a teljes visszaélésszerű, csoportosan és előre eltervelten elkövetett csalássorozat, amely a szerződések semmisségét is maga után vonja. Ugyanis ha a bíróság is megállapította, hogy a kezelési költség devizaelszámolása jogellenes, megindokolva azzal, hogy nem emelkedtek a költségek oly mértékben mint a deviza árfolyama. De mivel ez költségként lett behajtva és elkönyvelve, ebből következően leadózva sem lett mint jövedelem többlet, mert költségként lett leírva de költségként nem merült fel. Ugyanez vonatkozik a vételi és eladási árfolyam közötti különbözetre. Ott többrendbeli törvénysértés is tettenérhető. Szóval, a riporttal kapcsolatban csak ennyit tudok mondani: Si tacuisses, philosophus mansisses. Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.

Végezetül, megemlítem azt, hogy az OTP Bank megbízásából született 32 oldalas beadvány tartalma, amelyet a Szegedi Ítélőtábla elé terjesztettek be, tökéletesen alátámassza igazunkat. A beadványban közel 100 darab hivatkozás van mindenféle jogi, közgazdasági és egyéb szakirodalomra, amelyet egy megbízott szakértői csapat készített el és erre több mint 90 napjuk volt, nekünk pedig mindössze 7, azaz hét munkanap áll rendelkezésre megválaszolni. Ez is jól tükrözi az ellenfél sunyiságát és alattomosságát, valamint a tét nagyságát. Mindeközben pedig a szagértők tévében nyilatkoznak…

Kásler Árpád, a BAÉSZ elnöke

Kelt, Gyulán 2012.04.09